NMCU fyller 50 år

NMCU feier i år 50 års jubileum. I den forbindelse kom det tidligere i uka et jubileumsnummer av MC-bladet, som gir flere interessante tilbakeblikk på organisasjonens historie.

Under følger noen sitater, som viser hva NMCU har betydd og betyr for norske gatemotorsyklister. Du kan lese hele jubileumsnummeret her.

Fra oppstarten i 1972:
I år er det 50 år siden NMCU ble stiftet.

Datoen var søndag 19. november 1972. To dager med diskusjoner, tok det for disse gutta, midt i tjueåra, for å få alt på plass. De hadde ikke en mal for lovverket, så alt ble gjort fra bunnen av.

Om starten på det politiske arbeidet:
Hadde det ikke vært for at Olav Dalåsen og de andre NMCU-pionerene tok noen viktige grep på 70-tallet, kunne motorsykkel endt opp med å være et marginalkjøretøy i Norge i dag.

Si Rapport 13 til en hvilken som helst norsk motorsyklist i dag, og i beste fall vil man sannsynligvis få en mild skuldertrekning tilbake. Kanskje ikke så rart, men for 50 år siden kunne den i ettertid famøse, nordiske trafikkrapporten ha utslettet det meste av det vi motorsyklister i dag tar som en selvfølge. Her snakker vi nemlig om et dokument som blant annet inneholdt forslag om maksbegrensning på 250 kubikk, og en mengde andre mer eller mindre veloverveide forslag. Nå skal det i rettferdighetens navn nevnes at Rapport 13 kom på et tidspunkt hvor ulykkes- og dødstallene på motorsykkel var skyhøye, opplæring helt fraværende og hjelmpåbud bare en litt pussig byråkratisk ide.

– Rapport 13 gjorde at vi måtte få en relasjon til byråkratiet og myndighetene. Og vi på vår side møtte forslagene med en åpenhet og en grad av selvinnsikt som nok gjorde at vi fikk til en del fornuftige løsninger. Det ble mange nye regler, men det viktigste for oss var at vi til slutt greide å opprettholdt retten til å kjøre akkurat den sykkelen vi selv ville, uten noen form for  kubikkbegrensninger. Forslagene om kjørelys på dagtid, hjelmpåbud og normalplan for opplæring ble i stor grad støttet av motorsyklistene, oppsummerer 70-åringen.

Om trafikksikkerhetsarbeidet:
Helt siden starten har Trafikksikkerhetskomiteen (TSK) vært en viktig del av NMCUs arbeid. 

TSK har hatt stor innflytelse på veien fremover for NMCU.

I andre halvdel av 90-tallet kom MC-opplæringen på dagsorden. TSK så her at NMCU gjennom komiteen kunne være med på å forme opplæringen i Norge. I oktober 1999 møttes TSK på Kløfta for å diskutere produksjon av en kjøreteknisk veiledning for motorsyklister. Dengang var det
ingen som i sin villeste fantasi kunnet forutse hvor stor betydning dette prosjektet ville få.

Den ultimate anerkjennelsen av arbeidet kom i 2017, da NMCU mottok FIMs prestisjetunge Road Safety Award for arbeidet med Full Kontroll.

Lillehammer Motorsykkelklubb gratulerer NMCU med jubileet, takker for det gode samarbeidet vi har hatt i alle år og ønsker lykke til i fremtiden.

Norske gatemotorsyklister har svært mye å takke NMCU for.

Vi trenger dere!

Siste nyheter

Fra onsdagsturen til Myklegard

Fra onsdagsturen til Myklegard

På onsdag var vi 16 medlemmer som kjørte til Myklegard i finværet. Det første som møtte oss der var en…
MC-dagen på Vegmuseet

MC-dagen på Vegmuseet

Mange etater og organisasjoner står bak MC-dagen på Vegmuseeet, som i dag samlet ca. 200 motorsyklister. MC-dagen ble i år…
"Stolpejakt" på kirker og kapeller

"Stolpejakt" på kirker og kapeller

Etter forslag fra Geir (ref. e-post han har sendt alle) starter vi denne sommeren «stolpejakt», der temaet er MC-relaterte bilder…